Alla hjärtan firas med hjärtstartare och kalas

Alla hjärtan firas med hjärtstartare och kalas

30 hjärtstartare placeras nu ut hos ideella föreningar på olika håll i Skåne. Bakom initiativet står Sparbanken Skåne tillsammans med sina ägarstiftelser.

På Alla hjärtans dag bjuder banken och stiftelserna också på kalas på barn- och ungdomsavdelningarna på sjukhusen i Lund, Kristianstad och Ystad.

Årligen drabbas 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Närhet till en hjärtstartare kan vara helt avgörande för om personen överlever eller inte. Fortfarande finns vita fläckar på kartan över hjärtstartare i Skåne, men dessa fläckar kan nu bli lite färre.

– Att kunna satsa på hjärtstartare i samarbete med det lokala föreningslivet är verkligen ett sätt att investera i framtiden. Vi är mycket glada att kunna bidra här tillsammans med våra ägarstiftelser. Givetvis hoppas vi att apparaterna inte behöver användas, men om det skulle behövas finns nu några fler hjärtstartare till hands i tränings- och klubblokaler i Skåne, säger bankchef Björn Ovander.

Under januari kunde föreningar i Sparbanken Skånes verksamhetsområde ansöka om en hjärtstartare. Totalt delas 30 stycken ut. Föreningarna som fått besked om att de får en hjärtstartare erbjuds dessutom en HLR-utbildning för 20 personer.

– Det är väldigt glädjande att vi har fått en hjärtstartare. Friskis & Svettis Kävlinge har varje vecka ungefär 100 motionärer i Nyvångshallen i Löddeköpinge och medelåldern är över 50 år. Som hallansvarig i föreningen började jag se mig omkring om var närmaste hjärtstartare fanns och insåg att det inte finns någon riktigt nära på de tider vi är aktiva, säger Claes-Göran Claesson på Friskis & Svettis Kävlinge som tog chansen och ansökte om en hjärtstartare.

Här är hela listan med föreningar som får hjärtstartare.

Sparbanken Skåne ägs till största delen av tre lokala sparbanksstiftelser. Dessa säkerställer att viktiga beslut om banken fattas lokalt, och tar också hand om vinstutdelning från banken och ser till att pengarna kommer till nytta i samhället. I slutänden är det alla kunder som med sitt val av bank är med och gör skillnad.

Banken och sparbanksstiftelserna tänker på Alla hjärtans dag också lite extra på de barn och unga som bor eller behandlas på sjukhus. För att vara med och lysa upp tillvaron för barnen och deras familjer ordnas kalas på sjukhusen i Kristianstad (Barn- och ungdomskliniken), Lund (Barnhjärtcentrum och Barnonkologen) och Ystad (Barn- och ungdomsavdelningen). Det blir mat, fika, underhållning och presenter.

– Som ägare till Sparbanken Skåne med en bred allmänhet som kundbas känns det naturligtvis bra att satsa på nästa generation. Just idag handlar det om en grupp barn som inte riktigt har en tillvaro som vi andra. De är väl värda lite guldkant i vardagen, säger Maria Wallinius på Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, som tillsammans med Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen 1826 utgör Sparbanken Skånes ägarstiftelser.