Vi hyllar idrottsledare

Vi hyllar idrottsledare

Idrottsledare hyllas i Skåne – 250 stipendier till eldsjälar inom barn- och ungdomsidrotten

250 skånska idrottsledare får stipendier för sitt engagemang inom barn- och ungdomsidrotten. Den långa listan över föreningar med stipendiater spänner från Albo Ridklubb och brottarklubben i Bjuv till Öved-Östraby Skytteförening och Broby IF i Östra Göinge. Bakom Skånes Idrottsledarstipendier står Sparbanksstiftelserna i Skåne* tillsammans med RF-SISU Skåne.

Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Ledarna har därmed en stor betydelse för inte bara enskilda individer utan också för samhällets utveckling i stort, då ledarna ofta blir förebilder för de unga.

Skånes Idrottsledarstipendier delas ut sedan 2006. Föreningar har under vintern haft möjlighet att nominera en kvinna och en man. Varje stipendium är på 10 000 kronor, varav 7 000 går till idrottsledaren själv och 3 000 till dennes förening för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet.

Under april och maj har årets stipendier delats ut. En av mottagarna är Ali Chehade på Chae Taekwondo Hässleholm. Ali har haft taekwondon i sitt liv i över 50 år och varit tränare i klubben i mer än 30 år. Han finns dessutom med i Guiness rekordbok efter att ha slagit världsrekord i att knäcka 64 betongblock med bara händerna på elva sekunder.

I Chae Taekwondo tränar Ali Chehade barn och ungdomar i olika åldrar. Han menar att träningen många gånger hjälpt utövare att komma på rätt bana och undvika ett stökigt liv.

  • Jag vill visa ungdomarna att det finns bra vägval i livet. Många behöver hitta ett lugn och kunna se framåt i tillvaron. Taekwondo handlar inte bara om kampsport utan också om att rensa tankarna. Jag uppskattar och kämpar för ungdomarna och vill utveckla dem genom träningen, säger Ali Chehade.

En annan stipendiat är Jenny Eklund Olsson på Österlens Fotbollsförening. Hon är idag tränare för barn mellan 9 och 12 år i föreningen.

  • Jag älskar idrott och rörelse och tycker det är viktigt att barn har tillgång till det, även vi som bor på landsbygden. För mig finns det också en stor poäng i att lära barn det här med att träna för att bli bättre på något. Och att lära sig misslyckas ibland, det är också en del av det hela. Det är väldigt roligt och hedrande att uppmärksammas med Skånes Idrottsledarstipendium, säger hon.

Bara i Skåne arbetar 100 000 ledare ideellt inom idrotten.

  • Att vara idrottsledare handlar inte bara om idrott, det handlar lika mycket om att vara en inspiration och förebild. Med stipendierna vill vi uppmärksamma alla eldsjälar som jobbar med våra yngre, säger Maria Wallinius på Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, en av stiftelserna bakom Skånes Idrottsledarstipendier.

Mottagarna av Skånes Idrottsledarstipendier 2022 kommer från hela Skåne. På www.skånesidrottsledare.se finns en sammanställning med alla stipendiater, kommun för kommun, förening för förening.

På bilden ovan Jenny Eklund Olsson.

* Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelserna Färs & Frosta, 1826, Finn, Skåne och Stiftelsen Gripen.

För mer information
Ali Chehade, idrottsledarstipendiat 2022 på Chae Taekwondo, 070-872 68 49
Jenny Eklund Olsson, idrottsledarstipendiat 2022 på Österlens Fotbollsförening, 070-814 11 25
Maria Wallinius, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, 072-206 65 27

Om Skånes Idrottsledarstipendier
Sparbanksstiftelserna i Skåne vill tillsammans med RF-SISU Skåne uppmärksamma alla idrottsledare som engagerar ideellt i barn- och ungdomsidrotten i regionen. 250 stipendier delas ut efter att samtliga idrottsföreningar i Skåne haft möjlighet att nominera kandidater under perioden 15 januari – 25 februari. Stipendiaten får 7 000 kr för sina goda ledarinsatser och dennes förening får 3 000 kr för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet.