Skånes Idrottsledarstipendie 2024

Skånes Idrottsledarstipendie 2024

I år har vi extra fokus på unga ledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne.

Under 2024 delas 250 Skånes Idrottsledarstipendier ut till idrottsledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne. Vi hyllar ledarna eftersom de har stor betydelse för samhällsutvecklingen. I år har vi extra fokus på unga ledare och bakom stipendierna står Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med RF-SISU Skåne.

Agnes Nilsson, GK Splitt, Ystad

Agnes Nilsson, 14 år, gymnast och idrottsledare i föreningen GK Splitt överraskades på gymnastikträningen i Ystad med Skånes Idrottsledarstipendium 2024. Föreningen nominerade henne för hennes positiva ledarskap för barn mellan 6 och 9 år.

  • Jag blev helt chockad! På vår träning stod det en person från Sparbanken Skåne och berättade att jag skulle få stipendiet. Det känns såklart väldigt bra, jag har jobbat mycket för föreningen och är stolt över det jag gjort här. Men det är många unga ledare i vår förening som förtjänar detta lika mycket som jag. Stipendiet visar att föreningen uppskattar att vi gör så mycket i ung ålder, säger Agnes Nilsson.

Agnes har själv tränat gymnastik sedan hon var mycket liten och under våren ska hon bland annat tävla med sitt lag i USM. För några år sedan fick hon möjlighet att prova på att vara ledare för barngrupper och fastnade direkt. Sedan ungefär två år tillbaka tränar hon två barngrupper flera gånger i veckan där en av grupperna har upp mot 30 barn.

  • Det bästa med att vara ledare är att få se barnen ha kul tillsammans samtidigt som de lär sig nya saker. Alla barn utvecklas på deras eget sätt och det är superkul att följa! Som ledare lär vi också känna dem väl, vi kommer så nära gymnasterna.

Agnes vill fortsätta engagera sig som ledare i föreningen. Hon lägger mycket tid på att planera träningarna på bästa sätt tillsammans med kompisar som också är ledare. Utmaningen menar hon är att lägga upp det så att alla gymnaster är i rörelse samtidigt och att skapa riktigt roliga träningar.

  • Jag vill fortsätta vara ledare och se gymnasterna växa. I framtiden hoppas jag också kunna träna äldre grupper, säger Agnes Nilsson.

 

Om Skånes Idrottsledarstipendie

Sedan starten 2006 har 3 800 idrottsledarstipendier delats ut inom ramen för projektet.

Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Ledarna har därmed en stor betydelse för inte bara enskilda individer utan också för samhällets utveckling i stort, då ledarna ofta blir förebilder för de unga. I år har fokus varit på de yngre ledarna (13-25 år) och stipendiaten får 10 000 kr för sina goda ledarinsatser.

www.skånesidrottsledare.se kan du läsa mer om stipendierna och den 13 maj publiceras alla stipendiaterna på sidan.