Det stora operaäventyret

Det stora operaäventyret

Sparbanken Skåne stödjer musikaliskt äventyr för skånska elever

I Det stora operaäventyret erbjuder Malmö Opera barn och unga en musikupplevelse genom en musikal- eller operalektion i skolmiljö och en föreställning på operan. Sparbanken Skåne stödjer projektet och möjliggör att ungefär 600 skånska elever får vara med på operaäventyret kostnadsfritt 2022.

Projektet består av två spår, musikal och opera, som skolor i bland annat kommunerna Eslöv, Tomelilla och Ystad kunnat ta del av 2022. Högstadie- och gymnasielever får en musikallektion i klassrummet med pedagog och musikalartist och får efter det se föreställningen Anastasia. Låg- och mellanstadieelever gästas av pedagog och operasångare för att lära sig mer om opera för att efteråt få uppleva föreställningen Snösystern.

Syftet med projektet är att Malmö Opera vill nå ut till en yngre målgrupp och ge skolor en möjlighet att få en kostnadsfri kulturupplevelse. Banken har möjlighet att stödja projektet tack vare sparbanksidén, där en stor del av vinsten från bankrörelsen, som inte behöver stanna för att trygga bankens framtid, ska kunna investeras i projekt i lokalsamhället.

-Vi träffar många elever som aldrig varit på en teater. Målet med projektet är att berika upplevelsen för eleverna och genom att förbereda dem inför föreställningen kan förhoppningsvis erfarenheten leva kvar längre hos barnen. Alla kanske inte älskar opera men genom projektet får de testa, säger Hanna Nilsson, projektledare för Det stora operaäventyret.

Lektionen i klassrummet är 40 minuter då teamet från operan bland annat berättar om föreställningen, yrkesroller och genomför olika sångövningar med eleverna.

– Det här är oerhört viktigt för våra elever. Att få åka till Malmö för att gå på opera är en erfarenhet som de kommer att bära med sig hela livet. Dessutom kan vi göra det utan att ta av elevernas skolpeng som inte hade räckt, säger Katarina Kronström på Byavångsskolan i Tomelilla.

Bildtext: I november 2022 fick Byavångsskolan i Tomelilla besök av Malmö Opera.

Läs mer om Operaäventyret på malmoopera.se