Vi hyllar idrottsledare

Vi hyllar idrottsledare

250 skånska idrottsledare i Skåne hyllas med stipendier för goda insatser

250 skånska idrottsledare hyllas med stipendier för sitt engagemang inom barn- och ungdomsidrotten i regionen. Skånes Idrottsledarstipendier delas ut sedan 2006 av Sparbanksstiftelserna i Skåne* tillsammans med RF-SISU Skåne.

Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige är någon gång under uppväxten med i en idrottsförening. Ledarna har därmed en stor betydelse för inte bara enskilda individer utan också för samhällets utveckling i stort, då ledarna ofta blir förebilder för de unga.

Skånska idrottsföreningar har under vintern haft möjlighet att nominera två ledare, under förutsättning att ledarna inte är av samma kön, till årets idrottsledarstipendier. Varje stipendium är på 10 000 kronor, varav 7 000 går till idrottsledaren själv och 3 000 till dennes förening för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet.

Under april och maj har stipendierna delats ut och en av årets mottagare är Elna Jönsson, 14 år. Elna har varit idrottsledare i 1,5 år i fotbollsklubben Önneköps IF, en förening på cirka 180 medlemmar. En gång i veckan tränar hon åtta tjejer i åldern 11-13 år tillsammans med en kompis. Laget är Önneköps IF:s första tjejlag på väldigt länge och en av deltagarna är dessutom Elnas lillasyster.

  • Jag tycker det är kul att vara ledare och lär mig att ta ansvar och hur man leder en grupp. Jag var inte alls beredd på att få stipendiet och tänkte wow, det känns kul, säger Elna Jönsson som överraskades med stipendieutdelning på Sparbanken Skånes kontor i Hörby.

Hon tränade fotboll som väldigt liten men gör det inte längre. Istället fokuserar hon på ledarengagemanget. Föreningen som nominerat henne menar att hon tar ledaruppdraget på stort allvar och är en talang.

  • Jag tycker det är extra kul att träna andra unga som är i min egen ålder, säger Elna

 

Sedan starten 2006 har 3 600 idrottsledarstipendier delats ut inom ramen för projektet.

– Att vara idrottsledare handlar inte bara om idrott, det handlar lika mycket om att vara en god förebild och kunna inspirera andra. Med stipendierna vill vi uppmärksamma alla eldsjälar som jobbar med våra barn och ungdomar, säger Katarina Andrén på Sparbanksstiftelsen Finn, en av stiftelserna bakom Skånes Idrottsledarstipendier.

På www.skanesidrottsledare.se finns en sammanställning med alla idrottsledarstipendiater i Skåne, kommun för kommun, förening för förening.

Läs om fler idrottsledare som tilldelas Skånes Idrottsledarstipendium

* Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.

Om Skånes Idrottsledarstipendier

Sparbanksstiftelserna i Skåne vill tillsammans med RF-SISU Skåne uppmärksamma alla idrottsledare som engagerar sig ideellt i barn- och ungdomsidrotten i regionen. 250 stipendier delas ut efter att idrottsföreningar i Skåne haft möjlighet att nominera kandidater under perioden 15 januari–25 februari. Stipendiaten får 7 000 kr för sina goda ledarinsatser och dennes förening får 3 000 kr för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet.