$articleHeading

Marina räddade hans liv

Marina Persson var med om det som många aldrig tror ska hända. Att plötsligt stå med en person framför sig som behöver hjärt-lungräddning. Till sin hjälp hade hon en hjärtstartare och i hennes minne fanns en HLR-utbildning.

Marina Persson är receptionsvärd en kväll varannan vecka på Friskis & Svettis i Kristianstad. Den här kvällen var precis som alla andra. Tills att den plötsligt inte var det.

  • Vi var två personer i receptionen när det plötsligt kom ut någon från en av träningssalarna och sa att en man som varit på ett träningspass hade ramlat och låg på golvet och andades konstigt, berättar hon.

Mannen som tränat och som nu låg på golvet var i 65-årsåldern. Han hade varit en av de sista motionärerna som fanns kvar i salen när han plötsligt föll ihop. Marina försökte få kontakt med mannen men insåg snabbt att han drabbats av ett allvarligt sjukdomstillstånd. Då larmade hon 112 och bad en annan receptionsvärd att springa och hämta hjärtstararen.

  • Jag och en annan person började direkt med hjärtkompressioner och inblåsningar i väntan på hjärtstartaren. Jag satte mobiltelefonen på högtalare så jag kunde använda båda mina händer.

SOS Alarm kontrollerade om Marina hade tillgång till en hjärtstartare och när de hade fått det bekräftat bad personalen på SOS Alarm att hon bara skulle lyssna på hjärtstartarens instruktioner. Hjärtstartaren talade om hur Marina skulle sätta paddlarna på mannens kropp. Personerna som hjälptes åt på plats fick guidning av hjärtstararen hela vägen.

  • Den berättade när vi skulle släppa patienten och trycka på knappen för att ge en elektrisk stöt. Mannen skakade till och hjärtstartaren bad oss sen att återuppta hjärtkompressioner och berättade när vi skulle blåsa och när vi skulle avbryta. Plötsligt hörde jag hur mannen började ta andetag, minns hon.

Hjärtstartaren talade om att mannen skulle läggas i framstupa sidoläge och i samma stund anlände ambulansen till platsen. Då hade det gått nio minuter från det att Marina slog larm.

Marina hade gått en HLR-utbildning genom sitt arbete. På utbildningen lärde hon sig att man skulle lita på hjärtstartaren. På utbildningen hade hon också lärt sig att vid en incident omgående börja med hjärtkompressioner och inblåsningar och att det är viktigt.

  • Jag kände mig handlingskraftig och behöll lugnet. Jag visste hela tiden att jag kunde lita på hjärtstartare – det sa även personen från SOS Alarm i telefonen. Men jag är fortfarande förundrad över att hjärtstartaren kunde säga avbryt, läsa av patienten och sen att vi skulle lägga patienten i framstupa sidoläge. En liten apparat på golvet som kan göra så mycket!

Mannen som insjuknade mår idag efter omständigheterna bra. En tid efter händelsen i träningssalen kom mannen in på Friskis & Svettis med blommor och choklad och tackade för Marinas och de andra medlemmarnas insats.

Vad tänkte du då?

  • Då grät jag. Det var då jag insåg att det här är en man som kunde varit någon som stod mig nära. Det kunde ha drabbat vem som helst och vi hade tillsammans räddat någons anhörig. Den mannen har legat död framför mig och vi har fått igång hans hjärta igen tack vare hjärtstartaren. Att se honom komma in genom dörren var nästan helt overkligt.

Hur viktigt tycker du det är att ha en hjärtstartare och att ha gått HLR-utbildning?

  • Det borde vara självklart att det ska finnas hjärtstartare där det finns många människor. Jag tror inte det finns en större hjälp i en sådan här situation. Och alla kan använda den! Jag hade själv aldrig varit med om något liknande och jag har aldrig tidigare behövt göra hjärt-lungräddning men har gått utbildning i det. Tänk att kunna rädda en annan människas liv, konstaterar Marina.

I samband med Alla hjärtans dag skänker vi hjärtstartare till föreningar i Sparbanken Skånes verksamhetsområde. Läs mer här.


Publicerad 2019-01-29 11:30


Övriga artiklar i arkivet

250 skånska idrottsledare hyllas med stipendier

2019-04-16 – 250 idrottsledare i skånska föreningar hyllas nu med stipendier för sina insatser på barn- och ungdomssidan. Listan över föreningar med stipendiater börjar med Billesholms IK i Bjuv och slutar med...

Läs mer

Lennart Haglunds stipendie 2019 går till Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center

2019-04-05 – Årets Lennart Haglund-stipendium tilldelas Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center för målmedvetet arbete att utveckla Uppåkra till en mötesplats för alla med historiskt intresse.

Läs mer

Alla hjärtan firas med hjärtstartare och kalas

Alla hjärtan firas med hjärtstartare och kalas

30 hjärtstartare placeras nu ut hos ideella föreningar på olika håll i Skåne. Bakom initiativet...

Läs mer
Marina räddade hans liv

Marina räddade hans liv

Marina Persson var med om det som många aldrig tror ska hända. Att plötsligt stå med en person...

Läs mer
Vi stödjer Fotboll mot rasism

Vi stödjer Fotboll mot rasism

Första lördagen i september gick finalturneringen i Fotboll mot rasism i Malmö. Arrangör var MFF...

Läs mer
Invigning av Sjöbo Simanläggning

Invigning av Sjöbo Simanläggning

Lördagen den 27 augusti 2016 invigdes Sjöbos nya simanläggning. Inbjudna gäster och allmänheten...

Läs mer